Image of an Apostille
Julien van Dorland
Julien van Dorland
29 Januari, 2024

Wat Is Een Apostille En Hoe Kan Ik Deze Aanvragen?

Inhoudsopgave

In onze steeds meer verbonden wereld is het goed om te begrijpen hoe officiële documenten internationaal worden erkend en gelegaliseerd. Of u nu voor zaken of persoonlijke redenen in het buitenland bent, de kans is groot dat u zich moet bezighouden met de legalisatie van officiële documenten zoals geboorteakten, diploma's of huwelijksakten. Hier komt het belang van de apostille om de hoek kijken, een belangrijk onderdeel in de wereld van internationale officiële document verificatie. In dit artikel over de apostille, zullen we ontdekken hoe dit certificaat het proces van officiële documenten legalisatie vereenvoudigt, een proces dat onmisbaar is voor iedereen die te maken heeft met internationale officiële documentatie.

Wat is een apostille?

Een apostille is een speciaal soort certificering voor officiële documenten, bedoeld om ze internationaal erkend te krijgen. Dit geldt voor belangrijke officiële documenten zoals uw geboorteakte, huwelijksakte, diploma's, of juridische documenten. In praktijk is het een soort stempel of een papieren certificaat dat aan uw officiële document wordt toegevoegd. Dit certificaat bevestigt dat uw officiële document authentiek is en dat de persoon die het document heeft ondertekend de juiste autoriteit heeft om dit te doen.

Een voorbeeld van een Nederlandse apostille

Hoe krijg ik een apostille?

Als u een apostille nodig hebt voor uw officiële documenten, kunt u dit bij de rechtbank regelen. U kunt zelf kiezen naar welke rechtbank u gaat om uw Nederlandse documenten te voorzien van een apostille. Het proces is bedoeld om te bevestigen dat uw officiële documenten echt zijn.

Bij de Nederlandse rechtbank wordt een apostille aan uw officiële document toegevoegd, dit kan gemakkelijk zonder afspraak. Het grote voordeel van een apostille is dat andere landen die deelnemen aan het Apostilleverdrag uw documenten automatisch accepteren als u een apostille in Nederland hebt gekregen. Dit is vooral handig als u internationaal reist, werkt, studeert of zaken doet, omdat het zorgt voor een soepele afhandeling van uw officiële documenten over de grens.

Let op: als u van plan bent om naar Latijns-Amerika te verhuizen, kunt u aangeven dat u een Spaanse apostille nodig hebt. Op deze manier voorkomt u extra kosten voor vertalingen. Lees hier wat u nog meer nodig heeft voor bijvoorbeeld uw verblijfsvergunning in Paraguay.

Wat kost een apostille?

Het tarief voor het aanvragen voor een apostille in 2025 is €26. De apostille is vrijgesteld van btw.

Wie kan een apostille aanvragen?

U kunt de apostille zelf bij de rechtbank aanvragen, maar u kunt dit ook door iemand anders laten doen bij de rechtbank. Hiervoor is geen machtiging nodig. U hoeft ook geen afspraak te maken bij de rechtbank. U neemt uw officiële documenten mee naar de rechtbank en vraagt bij de balie om een apostille.

U kunt de apostille ook schriftelijk aanvragen. U moet hiervoor een formulier invullen en dit versturen samen met uw officiële document. U kunt het ingevulde formulier per post versturen. U kunt alle specifieke formulieren per rechtbank en meer informatie vinden door hier te klikken.

Wat is het Apostilleverdrag?

Voor de komst van de apostille, was het een lastige en tijdrovende taak om officiële documenten te laten erkennen in andere landen. Dit was van groot belang voor zaken zoals immigratie, internationaal zakendoen en studeren in het buitenland.

Het Haags Apostilleverdrag, dat werd opgericht in 1961, bracht hierin een revolutionaire verandering. Het systeem van de apostille werd bedacht door de Nederlandse diplomaat Pieter Kooijmans. Dit verdrag introduceerde een certificaat genaamd de apostille. Dit certificaat wordt bevestigd op officiële documenten door de bevoegde autoriteiten in het land van herkomst. Het werkt als een universeel erkende stempel die de geldigheid van het document, inclusief handtekeningen en zegels, bevestigt.

Het Apostilleverdrag heeft als doel de internationale erkenning van officiële documenten gemakkelijk te maken. Dit maakt het document wettelijk geldig in alle aangesloten landen zonder verdere legalisatie. Voordat dit systeem bestond, was het een lang en vaak ingewikkeld proces om buitenlandse documenten erkend te krijgen. U moest meerdere instanties bezoeken voor verschillende soorten legalisaties. Met een apostille wordt dit proces echter aanzienlijk vereenvoudigd. Zodra een document is voorzien van een apostille in het land van uitgifte, wordt het automatisch erkend in alle andere landen die het Apostilleverdrag hebben ondertekend. Dit betekent dat u niet langer door meerdere legalisatie stappen hoeft te gaan in elk land waar u uw documenten wilt gebruiken.

Welke landen doen mee aan het Apostilleverdrag?


Wereldwijd hebben **125 landen** zich aangesloten bij het Apostilleverdrag. Hieronder vindt u een overzicht van de landen die het Apostilleverdrag hebben ondertekend.

Europa

Albanië, Andorra, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije (Türkiye), Oekraïne, Wit-Rusland (Belarus), Zweden en Zwitserland.

Noord- en Zuid-Amerika

Antigua en Barbuda, Argentinië, Bahama’s, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilië, Canada (vanaf 11 januari 2024), Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines (Saint Vincent and the Grenadines), Suriname, Trinidad en Tobago (Trinidad and Tobago), Uruguay en Venezuela.

Afrika

Botswana, Burundi, Cabo Verde (Kaapverdië), Eswatini (Swaziland), Lesotho, Liberia, Malawi, Marokko (Morocco), Namibië (Namibia), Rwanda (vanaf 5 juni 2024), São Tomé en Principe (Sao Tome and Principe), Seychellen (Seychelles), Zuid-Afrika.

Azië

Armenië (Armenia), Azerbeidzjan (Azerbaijan), Bahrein (Bahrain), Brunei Darussalam (Brunei), Filipijnen (Philippines), Georgië (Georgia), Hongkong (Hong Kong), India, Indonesië (Indonesia), Israël (Israel), Japan, Kazachstan (Kazakhstan), Kirgizië (Kyrgyzstan), Macau SAR (Macau), Mongolië (Mongolia), Oman (Oman), Oezbekistan (Uzbekistan), Saoedi-Arabië (Saudi Arabia), Singapore en Tadzjikistan (Tajikistan).

Oceanië

Australië (Australia), Cookeilanden (Cook Islands), Fiji (Fiji), Marshalleilanden (Marshall Islands), Nieuw-Zeeland (New Zealand), Niue en Tonga.

Overige:

Rusland (Russian Federation) en Zuid-Korea.

De apostille, een krachtige stempel voor internationale erkenning, heeft onze wereld kleiner en toegankelijker gemaakt. Of het nu gaat om verhuizen naar een ander land, zakendoen over grenzen heen of studeren in het buitenland, de apostille heeft het proces van documenten legalisatie vereenvoudigd. Het is de sleutel tot naadloze internationale samenwerking en bevordert een wereld waarin grenzen niet langer beperkingen vormen, maar kansen creëren. Kortom, de apostille vertegenwoordigt een stap in de richting van een meer verbonden wereld, waar mogelijkheden grenzeloos zijn.

Bekijk ons blog

Zet de eerste stap naar jouw avontuur!

Start vandaag en verkrijg uw verblijfsvergunning in Latijns-Amerika zo snel mogelijk.

Button Text