Vlag van MERCOSUR
Julien van Dorland
Julien van Dorland
April 16, 2024

Reizen In MERCOSUR: Hoe Kunt U Reizen Zonder Paspoort?

Inhoudsopgave

Reizen is voor veel mensen een avontuur, maar het kan ook veel vragen en onzekerheden opleveren. Voor MERCOSUR inwoners biedt het MERCOSUR akkoord een eenvoudige manier om naar andere landen te reizen, en dit alles met behulp van uw identiteitskaart, ook wel de Cédula de identidad genoemd. In deze gids nemen we u mee om de details van de reismogelijkheden te verkennen met uw identiteitskaart van een MERCOSUR land.

Wat is het MERCOSUR akkoord?

Het MERCOSUR akkoord reguleert het reizen van inwoners binnen MERCOSUR landen. Het werkt ongeveer op dezelfde manier als de vrije beweging van reizigers binnen de Schengenzone. In het MERCOSUR akkoord erkennen de landen elkaars reisdocumenten, waaronder het paspoort en de identiteitskaart.

Wat staat er nou eigenlijk precies in het MERCOSUR akkoord? Laten we hier even naar gaan kijken. U kunt het originele document in het Spaans vinden door hier te klikken.

Artikel 1 - Reisdocumenten

Het eerste lid van Artikel 1 luidt:

Het erkennen van de geldigheid van de persoonlijke identificatiedocumenten van elke staat die partij is en geassocieerd is met MERCOSUR, zoals vastgelegd in Bijlage I, als reisdocumenten die geschikt zijn voor de doorreis van onderdanen en/of reguliere inwoners van de staten die partij zijn en geassocieerde leden van MERCOSUR over het grondgebied daarvan.

Afbeelding van Artikel 1

Dit betekend dat de ‘persoonlijke identificatiedocumenten’ van ‘reguliere inwoners’ worden erkend als aanvaardbare reisdocumenten.

Maar wie wordt precies beschouwd als een 'reguliere inwoner'? Onderdeel b van Artikel 1 definieert het begrip nader.

Artikel 1 - onderdeel b) “Reguliere inwoner” – de buitenlanders die toegang hebben gekregen tot een permanente, tijdelijke of voorlopige verblijfsvergunning of nederzetting in overeenstemming met de overeenkomstige immigratiewetgeving van de staat die partij is of geassocieerd is met MERCOSUR waar de persoon verblijft, op voorwaarde dat als gevolg hiervan de wetgeving het mogelijk maakt houder te zijn van een van de reisdocumenten vermeld in Bijlage I.

Artikel 2 - Consulair Visum

Artikel 2 luidt:

Buitenlanders met een reguliere verblijfsvergunning in een staat die partij is of geassocieerd is met MERCOSUR mogen met de documenten vastgelegd in Bijlage I doorreizen over het grondgebied van de staten die partij zijn en geassocieerd zijn met MERCOSUR, op voorwaarde dat, vanwege hun nationaliteit, het consulaire visum niet vereist was in de Staat van binnenkomst. In het laatste geval moet men het paspoort van zijn nationaliteit en het bijbehorende visum gebruiken.

Afbeelding van Artikel 2

Zowel Artikel 1 als Artikel 2 hierboven verwijzen naar documenten die vermeld staan in Bijlage I. Het is belangrijk om Bijlage I te raadplegen.

In Bijlage I worden de identiteitsdocumenten vermeld die geldig zijn voor reizen:

Bijlage I (Lijst van aanvaardbare ID's)

Zoals je kunt zien in Bijlage I, worden Cédulas (nationale identiteitskaarten) van verschillende landen, waaronder Paraguay, Uruguay en Bolivia, vermeld, inclusief identiteitsbewijzen uitgegeven aan buitenlanders (“extranjeros”).


Afbeelding van Bijlage I

Inwoners van MERCOSUR landen

Door Artikel 1, Artikel 2 en Bijlage I te combineren, zegt de MERCOSUR overeenkomst dat niet-MERCOSUR burgers die in een MERCOSUR land wonen, hun Cédula kunnen gebruiken om naar een ander MERCOSUR land te reizen ALS het land van burgerschap van de persoon hen visumvrije toegang geeft tot het MERCOSUR land waar ze naartoe reizen.

Een belangrijk punt om te onthouden is dat burgerschap sterker wordt gewaardeerd dan uw tijdelijke of permanente verblijfsvergunning en Cédula. Als houder van een paspoort uit een land dat niet visumvrij mag reizen in een MERCOSUR lidstaat, is het noodzakelijk om een inreisvisum aan te vragen. 

Als u een Nederlands paspoort bezit, hoeft u geen visum aan te vragen en kunt u reizen binnen de MERCOSUR landen met bijvoorbeeld uw Paraguayaanse identiteitskaart. Het is altijd slim om uw paspoort mee te nemen, omdat er om uw nationaliteit gevraagd kan worden en dit moet u kunnen aantonen.

Welke landen behoren tot het MERCOSUR akkoord?

  • Argentinië 
  • Brazilië 
  • Uruguay 
  • Bolivia 
  • Chili
  • Colombia
  • Ecuador
  • Peru
  • Venezuela

In de praktijk is het effect dat inwoners van MERCOSUR landen hun gekwalificeerde identiteitsbewijzen (opgesomd in Bijlage I) kunnen gebruiken als paspoortvervanger voor reizen tussen MERCOSUR landen. Hoe meer documenten u kunt gebruiken om te reizen, hoe kleiner uw afhankelijkheid van één staatsdocument.

Bekijk Ons Blog

Zet de eerste stap naar jouw avontuur!

Start vandaag en verkrijg uw residency in Latijns-Amerika zo snel mogelijk.