Waterval in Paraguay
Melvin Loing
Melvin Loing
March 6, 2024

Alles Wat U Moet Weten Over Het Klimaat In Paraguay

Inhoudsopgave

Ontdek het klimaat van Paraguay, essentieel voor bezoekers en geïnteresseerden. Paraguay heeft een subtropisch klimaat met het hele jaar door zon en warmte, verdeeld in de vochtige Oostelijke Regio en de droge Chaco Regio. De zomers zijn heet, met het heftige regenseizoen van december tot maart. Ideale bezoektijden variëren per seizoen, met koelere, drogere winters en warme, natte zomers.

Hoe is het klimaat in Paraguay?

Paraguay heeft voornamelijk een subtropisch klimaat. Dit betekent dat het er over het algemeen warm is, met veel zonneschijn door het hele jaar heen. De temperaturen kunnen in de zomermaanden (december tot februari) erg hoog zijn. Paraguay wordt in twee zones verdeeld, namelijk de Oostelijke Regio en de Chaco Regio in het westen. De gebieden hebben hun eigen klimaatkenmerken. In de Oostelijke Regio, waar ook de hoofdstad Asunción ligt, vindt u meer neerslag en liggen de temperaturen iets lager. In de Chaco Regio, daarentegen, is het droger en kan het extreem warm zijn, zowel in de zomer als in de winter. Hoewel Paraguay bekend staat om zijn warmte, betekent dit niet dat het er nooit regent. Het land kent duidelijke regenseizoenen, vooral tijdens de zomermaanden. In deze tijd kunnen er heftige regenstormen ontstaan die kunnen leiden tot natuurrampen zoals overstromingen en tornado's. Toch zijn deze regenbuien erg belangrijk voor de landbouw, wat enorm bijdraagt aan de Paraguayaanse economie.

Als u interesse heeft in de weerprognoses voor Paraguay, worden twee namen aanbevolen: AccuWeather en Foreca. Door op deze namen te klikken, wordt u naar de website geleid waar u de weersvoorspellingen voor Asuncion kunt bekijken.

Iguazu Falls

Wat is het beste seizoen om Paraguay te bezoeken?

Voor iedereen die Latijns-Amerika wil verkennen, is kennis van de seizoenen erg belangrijk. In de volgende kopjes nemen we u mee in de seizoenen van Paraguay. Die verschillen van  heftige zomerregens tot droge, zonnige winters . 

Hoe lang duurt het regenseizoen in Paraguay?

Het regenseizoen in Paraguay vindt plaats van december tot maart. In deze maanden zijn er zware en onvoorspelbare regenbuien die erg onderschat worden. Deze zijn absoluut niet te vergelijken met een regenbui in Nederland.  Deze regenval is belangrijk voor de landbouw, vooral voor de teelt van sojabonen en maïs. Alleen kan het ook leiden tot overstromingen. April en de maanden oktober tot november dienen als overgangsperiode tussen de extreme seizoenen in Paraguay. Gedurende deze maanden begint de regenval af te nemen (in april) of toe te nemen (in oktober-november), wat zorgt dat de temperatuur wat af neemt. Deze tijden zijn perfect voor buitenactiviteiten en het verkennen van de natuur, aangezien het weer over het algemeen aangenaam is met minder regenbuien dan in het hoogseizoen.

Hoe lang duurt het zomerseizoen in Paraguay?

De zomer in Paraguay, loopt van december tot maart en heeft heet en vochtig weer, de temperaturen kunnen oplopen tot wel 35°C. Deze periode is ook de natste van het jaar, met frequente en ernstige regenbuien, zoals we hierboven hebben besproken. In deze maanden zie je de natuur echt bloeien. Dit komt door de regen, waardoor het landschap er prachtig uitziet. Rivieren en meren worden groter, wat perfect is voor een verkoelende duik. Maar let op: de warmte en vochtigheid kunnen erg zwaar zijn, vergeet niet om veel water te drinken en je goed tegen de zon te beschermen.

Hoe lang duurt het herfstseizoen in Paraguay?

De herfst in Paraguay, loopt van april tot juni. Deze periode wordt gezien als afkoeling na de extreme zomerhitte. De temperaturen beginnen te dalen, en de regenval neemt af. Dit zorgt voor wat aangenamere dagen en koelere nachten. Dit seizoen is perfect voor buitenactiviteiten zoals wandelen en het verkennen van de natuurlijke schoonheid van Paraguay zonder last te hebben van extreme hitte of zware regenval.

Hoe lang duurt het winterseizoen in Paraguay?

De winter in Paraguay loopt van juli tot september. Dit is de koelste periode van het jaar, met dagtemperaturen die variëren van 15°C en 25°C. De nachten zijn lekker koel met temperaturen die kunnen dalen tot onder de 10°C. De winter is overwegend droog, met weinig tot geen regen, wat het een ideale tijd maakt voor het verkennen van de stedelijke en landelijke gebieden van Paraguay.

Hoe lang duurt het lenteseizoen in Paraguay?

De lente in Paraguay loopt van oktober tot december. Deze tijd stijgt de temperatuur weer en kunt u enkele regenbuien verwachten. Hierdoor blijven de temperaturen nog aangenaan  en komt het landschap tot leven met bloeiende bloemen. De lente is perfect voor natuurliefhebbers om de flora en fauna van Paraguay te bewonderen.  Let op: als de lente voorbij is, komt u in de zomerperiode, waar ernstige regenbuien kunnen voorkomen.

Natuurrampen

Natuurrampen, zoals overstromingen en tornado's komen voor in Paraguay. Sterker nog, het land wordt regelmatig getroffen door deze weersomstandigheden die gevolgen hebben voor zowel het milieu als de lokale bevolking. 

Overstroming in straat Asunción

Overstromingen

In Paraguay komen overstromingen voor, dit gebeurt tijdens de regenseizoenen die plaats vindt van december tot maart. In minder welvarende gebieden zijn de rioleringen vaak niet optimaal, waardoor straten soms onder water staan en er schade kan ontstaan aan huizen, landbouw en infrastructuur. Overstromingen kunnen ook de toegang tot schoon drinkwater beperken, waardoor de kans op water gerelateerde ziekten hoger word. In 2015 was er een overstroming in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Hierdoor waren 90.000 mensen geëvacueerd. Reizigers die tijdens deze periode reizen naar Paraguay moeten dus voorbereid zijn op plotselinge regen en mogelijke wijzigingen maken in hun plannen.

Om veilig te blijven bij overstromingen, is het slim om de gevaren te kennen en je goed voor te bereiden. Kies een plek op hogere grond tijdens het regenseizoen. In Asunción zie je dat rijke mensen vaak hoger wonen, wat hen helpt om overstromingen beter aan te kunnen. Als je naar Asuncion gaat, probeer dan ook op hogere grond te verblijven voor meer veiligheid.  Klik hier voor een hoogtekaart van Asunción, de hoofdstad van Paraguay.

Als u interesse heeft in de weerprognoses voor Paraguay, worden twee namen aanbevolen: AccuWeather en Foreca. Door op deze namen te klikken, wordt u naar de website geleid waar u de weersvoorspellingen voor Asuncion kunt bekijken.

Tornado's

Ook tornado's komen voor in Paraguay, vooral in de meer open en vlakke gebieden zoals de Chaco regio. Tornado's kunnen ontstaan en brengen windsnelheden met zich mee die huizen beschadigen, bomen ontwortelen en infrastructuur kunnen verwoesten. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan weersvoorspellingen en waarschuwingssystemen die kunnen helpen bij het geven van vroegtijdige signalen over mogelijke tornado's.

Voor zowel overstromingen als tornado's geldt dat bewustzijn, voorbereiding en snelle reactie cruciaal zijn om de impact van deze natuurrampen te minimaliseren. Door geïnformeerd te blijven en proactief maatregelen te nemen, kunnen de risico's die deze natuurrampen met zich meebrengen, aanzienlijk worden verminderd. Mochten er vragen zijn over deze weersomstandigheden staan wij voor u klaar.

In het kort, als zulke rampen zich voordoen, bent u nu goed voorbereid op het weer in Paraguay. Zo kunt u volop genieten van de warme zomers en wat koelere winters. Veel plezier op uw reis!

Bekijk Ons Blog

Zet de eerste stap naar jouw avontuur!

Start vandaag en verkrijg uw residency in Latijns-Amerika zo snel mogelijk.